lauantai 15. lokakuuta 2016

  
MISSÄ OVAT SEURAKUNNAN PAIMENET?

Hes.34:2 "Ihmislapsi, ennusta Israelin paimenia vastaan, ennusta ja sano heille - paimenille: Näin sanoo Herra, Herra: Voi Israelin paimenia, jotka ovat itseänsä kainneet! Eikö paimenten ole kaittava lampaita?

Oli kysymys paimenista, mutta he eivät kuitenkaan olleet oikeita paimenia. Lauma ei merkinnyt heille yhtään mitään, vaan oma hyvinvointi, omat edut ja mieltymykset.
Tämä sama sanankohta sopii hyvin tähän lopun aikaan – missä ovat todelliset paimenet?

Johtajia, johtajia” - kuuluu tämän päivän huuto kaikkialla. Jumala etsii kuitenkin laumansa hoitajiksi paimenia.

Hes.34:3-5 Te olette syöneet rasvat, pukeneet päällenne villat, teurastaneet lihavat; mutta ette ole kainneet laumaa, ette ole vahvistaneet heikkoja, ette ole parantaneet sairaita, sitoneet haavoittuneita, tuoneet takaisin eksyneitä, etsineet kadonneita, vaan te olette vallinneet niitä tylysti ja väkivaltaisesti. 
Ja niin ne ovat hajaantuneet paimenta vailla ja joutuneet kaikkien metsän petojen syötäviksi - hajaantuneet ne ovat.

Paimenten tehtävänä on tarkkailla lauman hyvinvointia, hoitaa sitä ja parhaan kykynsä mukaan auttaa pysymään suojassa raatelevilta pedoilta.
Jumala nuhtelee hyvin voimakkaasti kelvottomien paimenten sokeutta. Lauma on hajalla ja pedot raatelevat ja tappavat monia laumasta.
Todelliset paimenet uskaltavat laittaa itsensä likoon lauman hyväksi, palkkapaimen välittää vain siitä, että palkka tulee tilille oikeaan aikaan ja täysimääräisenä.

Jeesus on paimenuuden esikuva

Joh.10:13 Minä olen se hyvä paimen. Hyvä paimen antaa henkensä lammasten edestä. 
 Mutta palkkalainen, joka ei ole paimen ja jonka omia lampaat eivät ole, kun hän näkee suden tulevan, niin hän jättää lampaat ja pakenee; ja susi ryöstää ja hajottaa ne. Hän pakenee, sillä hän on palkattu eikä välitä lampaista.

Hes.34:6 Minun lampaani harhailevat kaikilla vuorilla ja kaikilla korkeilla kukkuloilla; pitkin koko maata ovat minun lampaani hajallaan, eikä kenkään niistä välitä eikä niitä etsi.

Lampaat etsivät ruokaa. Tänä aikana on tarjolla monenlaista ruokaa – hyvää ja huonoa. Paimenen tulee johtaa laumaa terveille ruokapaikoille, viedä pois huonoilta ruokapaikoilta ja varoittaa myrkytetystä ruuasta. Heikentyneet, aneemiset lampaat ovat helppo saalis pedoille. Tämä lopun aika on seurakunnissa juuri Sardeen kaltainen:

Ilm.3:2-4 "Ja Sardeen seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo hän, jolla on ne Jumalan seitsemän henkeä ja ne seitsemän tähteä: Minä tiedän sinun tekosi: sinulla on se nimi, että elät, mutta sinä olet kuollut. Heräjä valvomaan ja vahvista jäljellejääneitä, niitä, jotka ovat olleet kuolemaisillaan; sillä minä en ole havainnut sinun tekojasi täydellisiksi Jumalani edessä. 
Muista siis, mitä olet saanut ja kuullut, ja ota siitä vaari ja tee parannus. Jos et valvo, niin minä tulen kuin varas, etkä sinä tiedä, millä hetkellä minä sinun päällesi tulen. 
 Kuitenkin on sinulla Sardeessa muutamia harvoja nimiä, jotka eivät ole tahranneet vaatteitaan, ja he saavat käyskennellä minun kanssani valkeissa vaatteissa, sillä he ovat siihen arvolliset.

Monien nimet ovat vielä seurakunnan kirjoissa, vaikka he ovat hengellisesti kuolleita. Voivatko he vielä nousta elämään – siitä ei tässä sanota mitään. Jäljellejääneitä tulee vahvistaa, Jumala tahtoo pelastaa niin monia kuin mahdollista.

JUMALA EI JÄTÄ KELVOTTOMIA PAIMENIA RANKAISEMATTA

Hes.34:8-9 Niin totta kuin minä elän, sanoo Herra, Herra, totisesti, koska minun lampaani ovat ryöstettävinä ja koska minun lampaani ovat kaikkien metsän petojen syötävinä, kun paimenta ei ole ja kun minun paimeneni eivät välitä minun lampaistani, vaan minun paimeneni kaitsevat itseänsä, eivätkä kaitse minun lampaitani, sentähden, paimenet, kuulkaa Herran sana.

Jumala seuraa asioita hyvin tarkkaan. Tulee pian aika, jolloin tapahtuu suuri muutos.

Hes.34:10 Näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä käyn paimenten kimppuun, vaadin lampaani heidän kädestänsä ja teen lopun heidän lammasten-kaitsennastaan, eivätkä paimenet saa enää kaita itseänsä. Minä pelastan lampaani heidän kidastansa, eivätkä ne sitten enää ole heidän syötävinänsä.
Hes.34:15-16 Minä itse kaitsen lampaani ja vien itse ne lepäämään, sanoo Herra, Herra. Kadonneet minä tahdon etsiä, eksyneet tuoda takaisin, haavoittuneet sitoa, heikkoja vahvistaa; mutta lihavat ja väkevät minä hävitän. Minä kaitsen niitä niin, kuin oikein on.

Meidän on nöyrästi tunnustettava, että olemme tehneet kaikki virheitä, mutta asiat voidaan ehkä vielä korjata tekemällä totista parannusta laiminlyönneistämme. Jumala valmistaa Jeesuksen morsianta ylösottoon ja tahtoo koota laumansa. Jumalan pelko on viisauden alku, ja siksi meidän tulee aralla mielellä nöyrtyä Pyhän Jumalan edessä rukoilemaan armoa oman seurakuntamme kohdalle.

Siunausta

Juhani Laukkonen


Raijan todistus